
Amenajarea unui dormitor reprezintă un proces important deoarece acest spațiu trebuie să fie confortabil, funcțional și atractiv din punct de vedere estetic. Pe lângă alegerea paletei cromatice a dormitorului tău, un rol important în crearea unui spațiu confortabil îl are mobilierul. O soluție ideală pentru optimizarea spațiului și personalizarea designului este alegerea mobilei la comandă. Iată câteva sfaturi esențiale pentru a face cea mai bună alegere.
Mobilă de dormitor la comandă: Tips & Tricks pentru alegerea perfectă
Primul pas către dormitorul tău de vis este evaluarea dimensiunilor încăperii. Măsoară cu atenție spațiul disponibil, incluzând lățimea, înălțimea și adâncimea, precum și poziția ferestrelor, ușilor și prizelor. Astfel, poți crea un design ergonomic care să nu încarce vizual și să permită o circulație ușoară. Este important ca în această etapă să te gândești foarte bine la nevoile tale și la modul în care folosești dormitorul. În acest fel vei putea răspunde unor întrebări foarte importante ca: am nevoie de spații suplimentare de depozitare? Ce aleg: un dressing spațios sau noptiere funcționale? Răspunzând la aceste întrebări vei putea adapta designul mobilei de dormitor așa încât aceasta să satisfacă nevoile tale la perfecție. Mai mult, acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care ți le va pune și proiectantul mobilierului, așa că este bine să ai răspunsurile pregătite.
Un alt aspect asupra căruia va trebui să decizi este materialul din care va fi executată mobilași asta pentru că acesta influențează nu doar aspectul, ci și durabilitatea mobilei. Alege materiale de calitate dacă vrei un mobilier de dormitor care să arate impecabil vreme de mai mulți ani. Printre cele mai populare opțiuni se numără:
-
PAL melaminat – economic, disponibil într-o varietate de culori și finisaje.
-
MDF vopsit sau furniruit – mai rezistent și cu un aspect mai rafinat.
Unul dintre principalele avantaje ale mobilei la comandă este posibilitatea de a crea un design unic, care să te reprezinte. Optează pentru culori și texturi care să se integreze armonios în decorul existent sau, în cazul în care renovezi complet camera, ține cont de paleta de culori pe care ai stabilit-o. Dacă doar faci o completare nu uita să iei în calcul stilul mobilierului existent pentru ca noua piesă de mobilier să nu facă notă discordantă. Lucrurile sunt mai simple dacă pleci de la zero căci în atare situație tot mobilierul va fi realizat în același stil. În ambele cazuri, producătorul de mobilă ar trebui să îți pună la dispoziție un proiectant care să te ajute cu sfaturi și recomandări (cel puțin de ordin practic și funcțional). Moff.ro este un producător de mobilă la comandă care îți va oferi consultanță gratuită, se va deplasa să facă măsurători, îți va desena proiectul iar dacă locuiești în zona București Ilfov, îți va asigura livrarea și montarea fără niciun cost suplimentar.
Însă chiar și cu un astfel de ajutor, tot va trebui să știi ce îți dorești din punct de vedere al spațiilor de depozitare. Din fericire ai la dispoziție tot felul de soluții care te vor ajuta să folosești eficient spațiul de care dispui. Poți opta pentru un pat cu sertare sau ladă de depozitare, dulapuri înalte până la tavan, etc.
Feroneriile de calitate (balamale, mânere, glisiere) pot face diferența între o mobilă obișnuită și una premium. Îți recomandăm să alegi sisteme de închidere silențioasă, sertare cu soft-close și mânere ergonomice pentru un plus de confort. Și nu uita să întrebi de soluții de compartimentare a sertarelor ori rafturilor cu ajutorul cărora să poți ordona chiar și cele mai mici accesorii vestimentare din garderoba ta.
Prețul mobilei la comandă poate varia în funcție de materialele alese, complexitatea designului și dimensiuni. Din fericire, tu ești cel care are ultimul cuvânt de spus în ceea ce privește costul. Dacă ai un buget limitat pe care nu îl poți depăși, poți controla prețul final făcând mici compromisuri:
-
PAL-ul melaminat este mai accesibil decât MDF sau lemnul masiv și oferă o gamă variată de culori și finisaje.
-
Evită finisajele speciale (lucioase, mate sau furniruit) dacă vrei să menții un preț redus.
-
Combină materialele între ele: fronturi din MDF, dar carcasă din PAL, pentru un echilibru între estetică și cost.
-
Mobilierul cu forme complexe, multe decupaje sau elemente decorative crește costurile. Alege un design minimalist, care este și modern, și mai accesibil.
-
Evită sistemele complicate, precum uși glisante cu mecanisme scumpe și oglinzi de mari dimeniuni sau mânere personalizate.
Nu uita că doar prin planificare atentă și alegerea corectă a materialelor și accesoriilor, vei obține un dormitor funcțional, estetic și durabil.