Cu totii stim ca anumite obiceiuri, precum fumatul sau expunerea excesiva la soare, ar putea mari riscul unei persoane de a dezvolta cancer.Pe langa asta, nu este foarte usor sa anticipam cine va fi afectat de boala. Dar, daca se intampla sa te afli in aceasta situatie infricosatoare, a fost cauzata de structura genetica si de ghinion? Conform unui studiu recent, se pare ca nu.

Studiul

Un studiu recent publicat in jurnalul Nature a notat ca aproape 70 – 90% dintre cazurile de cancer au fost cauzate de factori externi sau extrinseci. Acestia includ expunerea la mediul inconjurator si stilurile de viata.

Asta ar insemna ca 70 – 90% dintre cazurile de cancer nu au nimic de-a face cu structura genetica, ghinion sau norocul la un joc metaforic de zaruri.

Majoritatea cazurilor de cancer sunt cauzate de un stil de viata nesanatos, nu de gene defectuoase, spun doctorii. Factorii pe care ii intalnim zilnic, dieta, lumina solara, tigari si alte boli, joaca un rol mult mai important in probabilitatea de declansare a cancerului decat ADN-ul.

Pana la 90% dintre cazurile de cancer ar putea fi combatute daca toti acesti declansatori ar fi evitati. Insa, Dr. Emma Smith de la Centrul pentru Cercetarea Cancerului din Marea Britanie a spus, „ Obiceiurile sanatoase, precum evitarea fumatului, mentinerea unei greutati sanatoase si o dieta echilibrata nu vor garanta sansele unei persoane in fata cancerului, dar vor reduce riscul ca aceasta sa fie afectata.”

Prezentarea bolii

Studiile anterioare au aratat ca persoanele care se mutau din tari cu o rata scazuta de cancer in tari cu rate ridicate de imbolnavire prezentau aceleasi sanse de a dezvolta tumori precum populatia noilor tari. Acest lucru sugereaza faptul ca riscul este, mai degraba, cauzat de mediu decat de structura genetica.

Oamenii de stiinta au studiat modelele mutatiilor asociate cu anumite tipuri de cancer si au descoperit ca anomaliile aparute in timpul diviziunilor celulare ajungeau intr-un punct in care produceau structuri canceroase. Aceasta consecinta a fost observabila si la tesuturile cu un coeficient relativ crescut de diviziune celulara.

Prin studiu s-a descoperit ca declansarea bolii ar putea pleca de la o anumita masura de expunere la factorii de mediu. De asemenea, in cercetarile efectuate la Universitatea John Hopkins nu au fost analizate anumite tipuri comune de cancer, precum cel la san, de prostata, cervical sau la stomac, care au fost asociate foarte des cauzelor de mediu.

In trecut, oamenii de stiinta au estimat ca aproape 30 – 40% din cazurile de cancer ar putea fi evitate daca oamenii ar pastra un stil de viata sanatos, dar nu a existat un calcul similar pentru a se decide posibilitatea de preventie pentru procentele ramase.

Concluzie

Expertii au ajuns la concluzia ca genele pe care le mostenim de la parinti s-ar putea dovedi importante pentru foarte putine cazuri de cancer.

Profesorul Kevin McConway de la Universitatea Open a spus ca, prin studiul efectuat, s-a dorit calcularea procentelor pentru cazurile in care cancerul nu s-ar fi dezvoltat daca am fi eliminat toti factorii de risc externi posibili.

„Inca ar mai fi notate cazuri de imbolnavire cauzate de modul in care celulele se divid in corp. Dar ar fi mult mai putine.”

Rezultatele cercetarilor demonstreaza ca un procent mare din cazurile de cancer sunt cauzate de factori de mediu si pot fi prevenite daca reusim sa identificam motivele de la baza.

2 thoughts on “Este cancerul o boala pe care am putea sa o prevenim? Daca da, de ce nu facem asta

  1. Mi-a placut foarte mult modul in care au fost prezentate diferitele stiluri de amenajare a spatiilor mici. Sfaturile practice oferite sunt extrem de utile si ma ajuta sa imi dau seama cum pot optimiza fiecare coltisor al casei mele. Recomand cu incredere acest articol tuturor pasionatilor de design interior!

  2. Articolul este foarte interesant si informativ, oferind multe detalii despre tendintele actuale in designul interior. Am descoperit cateva idei noi pe care cu siguranta le voi aplica si eu in propria locuinta. Felicitari autorului pentru munca depusa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *