Canapeaua este unul dintre obiectele de mobilier cu cea mai mare importanta dintr-un salon si care este utilizata zi de zi, fie ca ne odihnim, citim o carte sau ne uitam la televizor.
La prima vedere, alegerea unei canapele poate parea o sarcina destul de usoara, dar cand incepem sa ne gandim la culoarea, calitatea, materialul din care este facuta, daca va fi rezistenta la toata activitatile membrilor familiei, si daca se va integra cu decorul ales pentru camera unde o vom instala, deja lucrurile incep sa ni se complice, de aceea noi iti spunem de ce trebuie sa tii cont atunci cand te gandesti sa cumperi o canapea noua, sau daca vrei o schimbi pe cea veche.
Functionalitate
Canapeaua nu este un obiect pe care il schimbam foarte des, de aceea, in primul si-n primul rand, atunci cand o alegem, trebuie sa ne gandim care va fi utilitatea ei, fie ca vorbim de o canapea fixa, canapea extensibila sau o canapea modulara.
Sunt canapele care, pe langa faptul ca au un loc extra unde putem depozita lenjeriile de pat, pernele, sau pilotele, ne ajuta ca sa avem toate aceste lucruri ordonate, departe de praful care s-ar putea acumula intr-un dulap.
Camera de zi va deveni preferata tuturor daca alegi cele mai confortabile canapele, tinand cont de nevoile fiecaruia in parte.
Dimensiune
Cat de mare trebuie sa fie canapeaua aleasa? Pentru a determina dimensiunea potrivita, ia in calcul suprafata camerei, spatiul pe care il va ocupa si numarul de persoane care vor folosi simultan produsul.
Intr-un living spatios, o canapea sau un coltar cu 5-6 locuri va deveni vedeta camerei. De asemenea, poate fi comod sa asezi in L ori fata in fata doua canapele cu doua sau trei locuri.
Intr-o incapere mica, o canapea compacta, fara brate laterale, va face ca sufrageria sa para mai spatioasa. Tine cont ca aceasta piesa de mobilier nu trebuie sa ocupe mai mult de 30% din suprafata camerei, iar sezutul sa fie lat de 90 cm.
Forma
Odata ce ai stabilit cum va fi folosita canapeaua si care este dimensiunea optima, orienteaza-te catre o forma care serveste cel mai bine acestui scop.
In cazul in care canapeaua va separa doua zone intr-un open space este indicat sa alegi un coltar. O canapea cu forme rotunjite se preteaza foarte bine incaperilor cu suprafete mici, iar pentru mai mult spatiu poti opta pentru o piesa fara spatar, doar cu brate. De regula, forma este decisa in functie de stilul de amenajare si pozitia pe care o va ocupa canapeaua.
Stil
Intr-un living modern sunt potrivite liniile simple, culorile puternice si accesoriile discrete. O canapea cu picioare inalte este perfecta pentru stilul scandinav. Bratele voluminoase, formele rotunjite si spatarul inalt sunt adecvate amenajarii clasice. Intr-un decor traditional se potriveste foarte bine o canapea din materiale naturale, in timp ce pentru stilul minimalist este ideala o canapea de culoare alba sau neagra, cu design geometric.
Material
Tapiteria este esentiala pentru confortul si durata de exploatare a unei canapele. Materialele sintetice sunt in topul preferintelor, fiind usor de intretinut, iar pielea este potrivita pentru piesele de lux, dar se zgarie repede. Bumbacul este un material accesibil, insa mai putin rezistent la pete. Pielea artificiala este o varianta buna, doar ca s-ar putea sa devina inestetica din cauza deteriorarii rapide.
Culoare/
Pentru a selecta culoarea canapelei sau imprimeul tesaturii, ia in considerare nuantele si modelele preexistente din camera. Tonurile neutre sunt adecvate in majoritatea cazurilor, mai ales in spatiile mici. O culoare puternica este indicata atunci cand vrei sa iesi in evidenta cu o piesa indrazneata, in timp ce imprimeurile sunt potrivite daca produsul este intens utilizat si astfel poate ascunde mici pete sau imperfectiuni.
Cadru
Cele mai rezistente modele de canapele au structura metalica ori din lemn de esenta tare, precum nuc, stejar sau fag. Spre deosebire de placile din PAL, acestea sunt durabile in timp si suporta greutatea fara sa se deformeze. Daca este vorba de o canapea extensibila utilizata zilnic, cadrul trebuie sa fie cu atat mai rezistent sa faca fata exploatarii constante. Structura este importanta si pentru canapelele recliner care au locuri pentru inclinarea spatarului ori extindere simultana in fata pentru picioare.
Sezut
Pentru o canapea de calitate, sezutul trebuie sa fie la acelasi nivel cu genunchii, nici foarte moale, dar nici rigid. Canapelele cu arcuri sunt populare, la fel si cele cu perne si sezut din burete. Produsele realizate din spuma cu memorie sunt confortabile deoarece ia forma corpului.
Spatar
Spatarul unei canapele confortabile nu trebuie sa fie mai mare decat sezutul, dar suficient de inalt cat sa ne cuprinda tot spatele si capul, pentru a sta cat mai relaxati.
Calitatea canapelei nu este negociabila. O canapea buna va rezista mai usor cu trecerea timpului, mentinandu-si forma si aspectul, oferindu-ne astfel confortul si relaxarea pe care ne-o dorim.
Articolul m-a inspirat sa imi reamenajez bucataria folosind elemente ecologice si durabile. Este reconfortant sa stii ca poti avea un spatiu functional si frumos, fara a compromite mediul inconjurator.
Sunt impresionata de ideile creative prezentate pentru amenajarea livingului. Combinatia intre paleta cromatica calda si mobilierul minimalist creeaza un spatiu primitor si elegant, perfect pentru relaxare.
Ma bucur sa aflu ca nuantele naturale sunt in topul preferintelor in acest an. Atmosfera relaxanta pe care o creeaza aceste culori poate transforma complet o incapere si poate aduce un plus de confort locuintei.
Articolul este foarte informativ, furnizand detalii despre tendintele actuale in materie de design interior. Este interesant de citit cum se pot combina culorile si texturile pentru a obtine un decor modern si elegant.