Pe langa rolul functional, iluminatul schimba ambianta si subliniaza arhitectura unui spatiu. Lumina artificiala are un efect urias asupra bunastarii si poate fi folosita in scopul crearii unei atmosfere propice concentrarii sau a uneia care sa faciliteze relaxarea si intimitatea.


Pentru a scoate in evidenta un decor spectaculos designerii se folosesc de iluminat. Ascensiunea obiectelor multicolore si sistemele controlate prin aplicatii au ajuns sa contribuie la colorarea incaperilor si adaptarea nuantelor la starea de spirit.

In cele ce urmeaza iti vom prezenta cateva modalitati prin care poti folosi iluminatul interior pentru a oferi stralucire casei tale.

Organizeaza modurile de iluminare

Daca ai in plan o constructie noua sau vrei sa iti renovezi locuinta, asigura-te ca proiectezi de la inceput o schema de iluminat. Ia in considerare preferintele si nevoile tale pentru fiecare incapere in parte, ca sa nu ajungi la schimbari de ultim moment.

Tine cont de inaltimea tavanului

Atunci cand te decizi sa montezi corpurile de iluminat este important sa cunosti inaltimea tavanului. Unele obiecte au cabluri sau tije reglabile, dar trebuie ca lumina sa nu fie nici foarte sus si nici prea jos, ca sa te deranjeze. Ca regula de baza, tine cont ca lustra sa fie instalata la o distanta de 1.8 sau 2 metri de podea.

Lumineaza suprafetele de lucru

In orice amenajare interioara trebuie sa creezi straturi de lumina cu intensitati si pozitionari diferite. Prin urmare, foloseste corpuri de iluminat in bucatarie sub dulapuri, deasupra mesei sau a zonei de gatit.

In living, lumineaza locul de servit masa, biroul sau zona pentru lectura. Pentru dormitor foloseste lumina daca ai nevoie pentru o masuta de machiaj. In functie de activitatile desfasurate in orice zona a casei, foloseste corpuri de iluminat stratificate.

Ia in considerare inaltimea mesei

Atunci cand amplasezi un corp suspendat deasupra mesei din zona de dining sau a insulei din bucatarie, distanta recomandata este de 75-85 de centimetri de la baza acestora si pana la lustra. Dimensiunea obiectelor de iluminat face diferenta, mai ales daca optezi si pentru produse reglabile.

Nu te limita doar la lumini de fundal

Specialistii recomanda ca in fiecare camera din locuinta sa se foloseasca iluminat de sarcina, de accent si ambiental. Asadar, nu adauga nici prea multe obiecte puternice, dar nici o singura sursa de lumina.

In functie de locatie, ia in considerare amplasarea mai multor corpuri diferite pentru a crea ambianta de care ai nevoie in anumite momente, tinand cont de starea ta de spirit.

Amplifica lumina cu ajutorul oglinzilor

Oglinzile ofera senzatia de spatiu marit. Pe hol este foarte important sa ai un astfel de obiect in apropierea corpurilor de iluminat. Te poti bucura de acelasi efect si in baie sau chiar in sufragerie.

Instaleaza sisteme de control a luminii

Gandeste-te si cum vei controla luminile din casa ta pentru a nu petrece prea mult timp in intuneric pana ajungi la intrerupator. Intr-o casa in care se afla copii, trebuie sa ai in vedere si nevoile lor, dar si cum ajung la comutatoare.

O solutie potrivita, pentru anumite parti ale locuintei, este controlul prin aplicatii inteligente sau luminile cu senzor.

Scoate in evidenta un obiect sau o anumita zona

Pentru a oferi personalitate casei tale, alege un corp de iluminat care sa evidentieze un punct important. Poate fi vorba de o opera de arta, o fotografie, un perete de accent sau o piesa de mobilier.

Foloseste lumini pe scari

In fiecare incapere din casa este esential sa instalezi lumini in functie de nevoile pe care le ai. De obicei, scarile interioare sunt uitate cand vine vorba de iluminatul casei.

Adesea, scarile sunt inchise la culoare, asa ca pot fi luminate din lateral sau prin incorporarea unor obiecte stralucitoare in balustrada, ca element de design.Utilizarea unor corpuri in aceasta zona creste nivelul de siguranta, mai ales pe timp de noapte.

De altfel, foarte important, pe langa forma si marimea corpului de iluminat este important si modelul de bec folosit. Becurile LED au cea mai mare eficienta energetica si in combinatie cu obiectele potrivite vei crea o atmosfera calda si primitoare in locuinta ta.

In concluzie, ia in considerare sfaturile de mai sus pentru a avea o casa iluminata corect.

{{clean2}}
{{clean3}}

3 thoughts on “9 trucuri de iluminat interior pentru o atmosfera primitoare in caminul tau

  1. Am apreciat recomandarile facute in acest articol pentru alegerea culorilor potrivite in amenajarea unei locuinte. Este important sa avem un mediu placut si armonios, iar acest ghid mi-a fost de mare ajutor.

  2. M-am bucurat sa aflu despre cele mai recente tendinte in materie de decoratiuni interioare. Acest articol mi-a dat multe idei noi si m-a inspirat sa imi reimprospatez casa.

  3. Articolul este foarte interesant si m-a ajutat sa inteleg mai bine cum pot sa imi decorez livingul in stil modern. Sfaturile oferite sunt practice si usor de pus in aplicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *